1000 TL Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo ve Türkiye'nin Her Yerine 59,90₺

Drone Parçaları

drone parçaları

Drone Parçaları

Son yıllara damgasını vuran belki de en büyük teknolojik gelişme olan drone’lar, pek çok görevi yerine getiriyor ve sektörlere yeni bir soluk kazandırıyor. Tabii ki bu görevleri yerine getirmek için drone’ların yeterli donanıma sahip olması gerekiyor.

Pervanesinden motoruna, dişlisinden uzaktan kumanda sistemine kadar pek çok önemli drone parçası bulunuyor. Drone meraklıları, parçaları alıp kendi drone’unu üretecek kişiler ve bilgilenmek isteyenler için bu yazımızda sizlere drone parçalarından bahsedeceğiz. Haydi gelin ayrıntılı drone parçaları yazımıza bir giriş yapalım.

Drone Parçaları ve Özellikleri

Drone, pek çok özel parçanın aynı anda işlev görmesi ve koordine olması ile çalışır duruma geliyor. Bu parçalar arasında drone motoru, drone pervanesi, drone gövdesi, drone alıcısı, drone bataryası gibi ana elementler bulunuyor.

Ayrıca hız denetleyicisi, uçuş denetleyicisi ve güç dağıtım kartı gibi elektronik parçalar da drone’un etkili ve optimize bir şekilde havalanmasını sağlıyor. Şimdi gelin isterseniz drone parçalarını tek tek inceleyelim.

Drone Motoru

Drone motoru, pervanelerin dönmesini sağlayan asıl dinamolardır. Bataryada saklanan elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirirler ve pervanelerin dönmesini sağlarlar. Drone’un en önemli parçalarından birisi olan motorlar, özellikle drone’un etkili çalışabilmesi için çok önemlidir. Fırçalanmış veya fırçalanmamış olarak ayrılabilen drone motorları, sürekli kontrol edilmeli, toz ve kirlerden sürekli arındırılmalıdır.

Dronlarda hangi motor kullanılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi drone’larda iki tip motor kullanılıyor. Fırçalı ve fırçasız olarak ayrılan bu motorlar, drone’ların ağırlığına ve taşıyacağı yüklere göre değişiklik gösteriyor. Daha hafif ve kısmen başlangıç seviyesi olarak nitelendirilen drone’larda fırçalı motorlar kullanılırken, daha ağır ve profesyonel drone’larda fırçasız motorlar kullanılıyor.

Drone motoru alırken nelere dikkat edilmeli?

Drone motoru alırken elbette ki drone boyutuna, yapacağınız işe ve drone hızına dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin, bazı motorlar sadece küçük boyutlu ve düşük ağırlıklı drone’ları taşıyabilirken fırçasız ve güçlü motorlar büyük araçları da taşıyabiliyor. Bu yüzden motor alırken kesinlikle tasarlayacağınız drone’un hızına, ağırlığına ve drone’unuzu kullanacağınız alana dikkat etmelisiniz. 

drone motoruDrone Motor’larında farklı güç ve marka seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Brushless motor kv ne demek?

Motor KV değeri, bir motorun volt başına pervaneyi döndürdüğü tur sayısıdır diyebiliriz. Sadece fırçasız motorlar için kullanılabilen bu birim, motorun pervaneyi ne kadar hızlı döndürdüğünü gösterir. Yani fırçasız bir motorun kv değeri ne kadar yüksekse, pervaneyi de o kadar hızlı döndürür diyebiliriz.

Drone Pervanesi

Drone pervanesi, belki de aracınızın en hassas parçalarından bir tanesidir. Uçuş esnasında kolayca yerinden çıkabilen, kırılabilen veya dezenformasyona uğrayabilen bu parçaları mutlaka yakından takip etmelisiniz. İyi ve kesintisiz bir uçuş deneyimi için drone pervanesinin bakımını sürekli olarak yapmalı ve uçuşlardan önce drone pervanesinin kontrollerini gerçekleştirmelisiniz.   

Drone Pervaneleri, genel olarak plastik akşamlardan oluştuğu için yedek parça ihtiyacı en fazla olan drone bileşenidir. Drone Pervanesi değişimi yapılırken, iki önemli parametreye dikkat edilmelidir. Bunlardan ilki mil çapı, diğeri ise pervane çapıdır. Alacağınız mil çapı, mevcut motorunuzun shaft kalınlığı kadar olmalı -ki böylece pervane, yuvasına sorunsuzca otursun.

drone pervanesiDrone pervanelerine buradan göz atabilirsiniz.

Drone Gövdesi

Drone gövdesi, drone’un tüm parçalarının yerleştiği ana iskelet sistemidir. Drone gövdesi, bilgisayarlardaki kasaya benzetilebilir. Pervaneler, motorlar, batarya, kamera ve alıcılar gövdeye yerleşir ve görevlerini yapmak için hazır hale gelirler.

F330, F450 ve F550 drone gövdeleri sıkça tercih edilen drone gövdeleridir. Yedek parça tedariği daha kolay bu gövdelerin tercih edilmesine neden olan bir diğer sebep ise fiyat/kalite performanslarıdır.

QAV250 fiber karbon da yine tercih edilen bir diğer drone gövdesidir. Fiber karbon karışım olan bu gövde, karbon yapısı sayesinde düşme anında kırılma olasılığını azaltır; ancak fiyatı bir miktar daha yüksektir.

drone gövdesiÇeşitli drone gövdelerinin detaylarını buradan takip edebilirsiniz.

Drone Kumandası ve Alıcısı 

Drone kumandası, drone’u yönetmemize yarayan kumandadır. Drone kumandaları’ndaki en önemli husus, kanal sayısıdır. Kanal sayısı ise, drone’a verilecek komut çeşidi kadar olmalıdır. Günümüzdeki kullanılan drone’larda ağırlık olarak 6 kanallı kumandalar kullanılmakta iken; kamera gibi aksesuarların eklenmesi ile bu sayı yükselebilmektedir. Keza, kumandalarda dijital ekran olması kullanımı kolaylaştıran bir diğer unsurdur.  

Drone alıcısı ise uzaktan kumandanızdan verdiğiniz emirleri algılayan ve drone’un hareket etmesini sağlayan parçadır. Alıcı, aldığı emirleri motora ve pervanelere iletir ardından gelen emrin yapılmasını sağlar. Radyo dalgalarını kullanan alıcılar, oldukça hızlı ve kesintisiz bir iletim imkânı sunar.

drone kumandasıDrone Kumandalarına ve alıcılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Drone Bataryası

Drone bataryası, insansız hava aracınızın gücünü aldığı en önemli parçadır diyebiliriz. İçerisindeki lityum polimer veya lityum iyon bataryası sayesinde drone’lar, pervanelerinde ihtiyaç duyulan hareket enerjisini kolaylıkla elde edebiliyorlar. Genellikle gövdenin iç taraflarında bulunan bu parçada pek soruna rastlanmıyor. Ama sizler yine de yanınızda bir tane yedek batarya bulundurmayı ihmal etmeyin.

Drone bataryaları, batarya içerisindeki hücre sayısında göre 1s,2s,3s.. şeklinde ifade edilir. Her hücre, 3.7 Volt gerilime denk gelmektedir. Bu durumda, hobi amaçlı hafif bir drone’da 1 hücreli lityum polimer pil tercih edilirken; daha yüksek bir voltaja ihtiyaç duyulan drone’larda 2 veya 3 hücreli piller kullanılmaktadır.

drone bataryasıDrone batarya çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Corby Drone Parçaları

Drone parçalarından söz etmişken, en çok kullanılan başlangıç seviye drone Corby yedek parçalarından bahsetmemek olmaz. Özellikle kullanım sırasında oluşabilecek arızalara karşı mutlaka drone’unuz için yedek parça bulundurmalısınız. Böylece meydana gelen aksilikleri bertaraf ederek işinize ve görevinize devam edebilirsiniz. Corby drone için en çok aranan yedek parçalardan aşağıda sizlere bahsedeceğiz. Sizler de bu yedek parçaları kolayca temin edebilir ve her duruma karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Corby Drone cx014- Yedek Parça

Corby cx014 markası, ülkemizde de oldukça sevilen ve en çok satılan markalardan bir tanesi. Kullanışlı yapısı ve başlangıç seviyesine uygun tasarımı ile pek çok kullanıcıya aynı anda hitap edebiliyor. Tabii ki bu drone’u kullanırken aksilikler yaşayıp istenemeyen durumlarla da karşılaşabiliyoruz.

Corby Drone cx014 yedek parçaları ile sizler de drone’unuzu her daim hazır durumda tutabilirsiniz. Bataryası bittiğinde yeni ve yedek bir batarya takarak uçuşlarınıza devam edebilirsiniz. Bunun dışında istenmeyen bir engelle karşılaştığında yedek pervaneleri göreve alarak uçuşunuzda kesinti yaratmamış olursunuz. Bizim tavsiyemiz, mutlaka drone’unuza bir yedek parça seti yapmanız yönünde olacaktır. Böylece drone’unuzla zevkli ve korkusuz anlar geçirebilirsiniz.

Drone Yedek Parça

Pek çok drone kullanıcısı, yedek parçalara gereken önemi ve dikkati vermiyor. Özellikle sık sık uçuş yapanlar, profesyonel drone kullanıcıları ve drone ile iş yapanlar mutlaka yedek parçalara azami dikkat göstermek zorundalar. Aksi takdirde yarı yolda kalabilir ve hatta işlerinden olabilirler. Bu yüzden mutlaka herkesin bir drone yedek parça takımı olması ve gerektiği zaman yedek parçaları orijinallerinin yerine kullanması gerekiyor.

Her uçuş esnasında meydana gelebilecek pervane hasarı, batarya boşalması, motor arızası ve gövde dezenformasyonlarına karşı mutlaka ikinci bir planınızın bulunması gerekiyor. İşte drone yedek parçaları da tam olarak bu durumlara hazırlıklı olmanızı sağlıyor. Sizler de yedek parça alarak daha profesyonel bir drone sürücüsü olduğunuzu kanıtlayabilir ve daha uzun süren uçuşlara merhaba diyebilirsiniz.

Drone Malzemeleri Nelerdir?

Drone yapmak için sizlere gereken malzemeler mekanik ve elektronik parçalardan oluşuyor. Gereken mekanik parçaları pervaneler, gövde ve motor olarak özetleyebiliriz. Bu mekanik parçalar, elektrik enerjisini alarak hareket enerjisine dönüştürüyor ve drone’unuzun hareket etmesini sağlıyor. Daha yumuşak hareketler, kaliteli bir uçuş ve uzun süreli kullanım için mekanik malzemelere mutlaka dikkat etmelisiniz.

Bunun yanında elektronik drone malzemeleri ile de drone’unuzun komut ayarlarını optimize etmeniz gerekiyor. Drone yapımı için gereken elektronik malzemeler de kontrolcü (uçuş kontrol kartı), elektronik hız kontrolcüsü (motor sürücü kartı), batarya, alıcı ve uzaktan kumanda olarak özetlenebilir. Bu malzemeler ile de drone’unuza gereken komutları ve gereken gücü sağlayabiliyorsunuz. Drone hareketinin en önemli bileşenlerinden birisi olan elektronik bileşenleri de iyi bir şekilde seçmeli ve kaliteli malzemeleri tercih etmelisiniz.

Drone Nasıl Yapılır?

Öncelikle drone yaparken yanınızda lehim, alyan anahtarı, İngiliz anahtarı gibi aletler bulundurmanız gerekiyor. Bunun dışında eğer drone kit aldıysanız, internetten drone kit yapım videolarını izleyerek başarıyla drone’unuzu oluşturabilirsiniz. Eğer kendi tasarladığınız tamamen el yapımı bir drone oluşturmak istiyorsanız, işiniz bir nebze daha uzun sürecek diyebiliriz.

Öncelikle mutlaka kağıt üstünde çizimler yapmalı ve drone’unuzun boyutlarına karar vermelisiniz. Ardından karar verdiğiniz bu boyutlarda önce gövdeyi oluşturmalı, ardından elektrik aksamı yerleştirmelisiniz. Bunun ardından motorları ve pervaneleri de yerleştirdikten sonra, drone’unuz ile test uçuşuna çıkabilirsiniz. Oldukça yaratıcı ve eğlenceli olan drone yapma serüveninizden kesinlikle çok zevk alacak ve keyifle aracınızı uçurabileceksiniz. 

Drone yapımı için “Hangi Drone'u Almalıyım Bana En Uygun Drone Hangisi” başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Etiketler: drone, drone parçaları, drone parçaları ve özellikleri, drone motoru, dronlarda hangi motor kullanılır, drone motoru alırken nelere dikkat edilmeli
Ağustos 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası
sayfamızdan erişebilirsiniz.