1000 TL Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo ve Türkiye'nin Her Yerine 59,90₺

Arduino Orjinal ve Klon Farkı - CH340 Bootloader | Robocombo

Arduino Orjinal ve Klon Farkı - CH340 Bootloader | Robocombo
Merhaba arkadaşlar bu yazımızda arduino klon ve orjinal farkı nedir? Klon ch340 çip nasıl arduino ide ile çalıştırılır? anlatmaya çalışacağız.

Klon Arduino Alınmalı mı?

Şu anda 5-6 $ gibi bir fiyata mevcut olan Arduino Uno R3 Klon, orjinal arduino ile yapılabilen bazı şeyleri yapmamıza imkan vermese de orjinal ile aynı işlevi yapan Arduino Uno R3 DIP vesiyonu orjinale verilecek fiyatı sorgulamamıza sebep oluyor. Farklı Arduino modellerinin klon versiyonları da mevcuttur.

Orijinal Arduino ürünleriyle birlikte, Arduino klonları da yasal olarak üretilmeye başlandı. Bu cihazlar daha ucuz oldukları için orjinal arduino'dan daha çok satıyor. Açık kaynak güzelliği bu noktada kendini gösteriyor. Arduino'nun kurucusu Massimo Banzi, "ürünlerini yeniden üretmek için gereken herhangi bir donanım tasarımını ve yazılımı her zaman sistematik olarak yayınladı." Yani imkan dahilinde herkes arduino üretebilir. Yasal olarak bir patent ücreti vs. ödemesi gerekmez. Ne kadar güzel değil mi? Arduino, robotik işleme, yazılım ve donanım ekosistemini genişleten sayısız katılımcıya temelde destek olarak bir çok zorluğu ortadan kaldırmıştır. Yalnız orijinal Arduino ürünleri ile klonlar arasındaki birkaç önemli farkı satın almadan önce bilmelisiniz.

Klon vs Orjinal Farkı

Orijinal bir Arduino ürünü seçmenin birkaç nedeni, klondan daha avantajlı olabilir:

1. Üretici Tecrübesi: Bekleyeceğiniz kalite, panoları yapan şirkete bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Ne yazık ki, bir klonun üreticisini, üretim yöntemlerini ve itibarını bilmek neredeyse imkansız olabilir. Çok kalitesiz üretilmiş arduino'lar da  piyasada mevcuttur.İnternet satışlarında bu fark belirgin haldeyken, karaköy elektronikçilerinde bahsi geçen klon arduinoyu bilerek veya bilmeyerek alabilirsiniz. Dikkat edin!

2. Fiyat: Daha kaliteli ürün için tedarikçiler, orjinal Arduino kartları ve daha kaliteli üretilen klonlar arasındaki fiyat boşluğunu daraltarak daha fazla ücret talep ederbilirler.

3. Kullanıcı Deneyim Seviyesi: Düşük kaliteli kartlar, yeni başlayanlar için pek sıkıntılı olmasa da ileri seviye programlama için özellikle sorunlu olabilir. Deneyimsiz bir programcı, herhangi bir sorunun kendi hatalarından kaynaklandığını varsayar. Yani kartın çalışıp çalışmadığını bile tespit edemeyebilir. Yine bilindik yerlerden alın.

4. Verimlilik: En ucuz olanı sipariş ediyorsanız, kargo süreleri genellikle (yurtdışı siparişleri) birkaç haftayı bulabilir. Türkiye de aynı ürüne biraz daha fazla ücret vererek hızlıca ulaşabilirsiniz. Bknz. Robocombo

Klon Arduino Varsa Nasıl Anlaşılır?

Elinizdeki arduino'nun gerçek bir Arduino mu yoksa klon mu olduğunu anlamak bazen zor olabilir ve Arduino'nun bu konuda Uno panolarıyla ilgili bir yazısı vardır. Ucuz fiyata klon arduino satın alabilirsiniz fakat asıl burada önemli olan nokta: "Klon ürünün orjinal diye satılmasıdır." Klon ürün tespit etmenin en yaygın yollarından bazıları:

- Board Rengi: Eski orijinal Uno levhalar deniz mavisi rengiyken, 2014 sonundan itibaren şirket board tasarımını yeşil ve mavi karışımına dönüştürdü. Özellikle, bazı orijinal kartlar, daha yeni Nano kartlar da dahil olmak üzere eski turkuaz rengini kullanıyor.

- Üretim: Orijinal Arduino çok iyi olma eğilimindedir, ancak klonların kalitesi değişkendir. Board izleri ve bileşenlerin lehimlenme şekli klonlarda kalitesizlik belirtileri gösterebilir.

- Bileşen Rengi: Son olarak, bir Uno'daki voltaj regülatörünün yanında bulunan çoklu sigorta bileşeninde farklı bir altın rengi vardır. Emin değilseniz, en iyi seçiminiz güvenilir bir tedarikçiye gitmektir. Bknz. Robocombo  :)

Yenilik ve Boşluğu Kapatma

Tartıştığımız potansiyel konulara ek olarak, Arduino donanım ve yazılım ekosistemine büyük çaba harcıyor. Herkes bundan yararlanır(üretici de tüketici de). Bu makaleyi okuduktan sonra, özellikle elektronik stoklama alışkanlığınız varsa, zaman zaman klon kullanmayı haklı bulacaksınız. Orjinal arduino veya elektronik parçalar stoklamak, görünmeyen maliyete (depolama ve ön maliyetler) sebep olmaktadır. Bir proje yapmak istediğinizde tam olarak ihtiyacınız olan şey stoklanan ürün olmayabilir, bu da kullanılmayan panolar ve boşa para harcamak anlamına gelebilir. Bununla birlikte arduino italya, orijinal Arduino panoları ve klonlar arasındaki fiyat farkını kapatmak için çalışıyor. Ucuz fiyat her zaman müşteriler için tercih sebebidir. Arduino Nano panolarının yeni versiyonlarını düşünün. Her Nano, 10 $ 'ın biraz altında bir liste fiyatına sahip, önceki modele kıyasla daha iyi bir işlemci ve gelişmiş yeteneklere sahip. Benzer Nano v3, 20 doların altına Bluetooth bağlantısı ekliyor. Sadece klon nano v3 7 Dolar gibi bir fiyata sahip(Türkiye piyasasında). Bu form faktöründen yararlanmak için zaten geliştirilmiş küçük boyutu ve donanımı göz önüne alındığında, Nano 33 IoT hem Arduino hem de tüketicinin bakış açısından çok başarılı olabilir. Nano 33 IoT'nin sadece 3.3V sistemleriyle uyumlu olduğunu unutmayalım. Muhtemelen yeni üretilen versiyon yakında klonlara da gelecek. Belki de yeni ve benzersiz klon türevlerin üretilmesine ilham verecekler, ancak bu tür bir yenilik, Arduino şirketi olmadan mümkün olmazdı unutmayın. Gelecekte daha da heyecan verici Arduino donanımlarını görmek için sabırsızlanıyoruz. Ve yüksek kalite ve güvenilirlik için biraz daha fazla ödeme yapmak (destekleyici olmak adına) orjinal olanı seçmenin değerli bir yatırım olduğunu gösterecektir.

Klon Arduino Nasıl Onarılır?

Ucuz bir Çin Arduino klonunun orjinal ile aynı işi yaptığını bilmek ve 10'larca dolar ödemek yerine sadece birkaç dolar ödüyerek aynı ürünü alabilmek... Kulağa hoş geliyor değil mi?
 
Gerçek şu ki, bazı klonlar işe yarar, bazıları işe çöptür. Klon arduino nasıl çalıştırılır bir bakalım. İşte ucuz Arduino Uno R3 klonumu aldım.

Adım 1: Orijinal Arduino ve Çin Klonu - CH340 Chip Sorunu

 
Örnek için bir Arduino Uno R3 kullanıyorum ama çoğu Arduino modeli için işlem aynı. Burada gerçek bir Arduino ve Çin klonu mevcut. Test edelim. Arduino ide kuruldu ve düzgün çalışıyor. Önce orijinal Arduino'yu taktım. Her şey yolunda gidiyor. Şimdi ucuz Çin kopyamı kullanıyorum ve .... bilgisayar donanımı tanımıyor. Sorun, klonun standart usb çipinde değil, CH340 olarak işaretlenmiş bir çip kullanmasından kaynaklıdır. Bilgisayarınız bu CH340 yongalarını tanımıyor. Bunu düzeltmek çok kolaydır.

Adım 2: Yazılımı İndirin

Üretici yazılımını indirin ve bilgisayarınıza kurun. Bu yazılım tüm Windows sürümlerinde çalışacaktır. Bağlantı burada: http://www.wch.cn/download/CH341SER_EXE.html   Şimdi Çin klonunuzu takın ve tekrar deneyin. Kart şimdi Arduino IDE'de görünür ve kullanıma hazır olmalıdır. Yanıp sönen led kodunu yüklüyorum ve çalışıyor. Bazı durumlarda çalışmayabilir. Bunun nedeni, Atmel mikrodenetleyici de herhangi bir önyükleyicinin yüklü olmamasıdır. Bu sorunu çözmek için çalışan bir Arduino ve düzeltmek istediğimiz Arduino klonuna ihtiyacımız var.

Adım 3: Çalışan Arduino'nuzdan bir ISS Programcısı Yapın

 

Önce çalışan Arduino'yu bilgisayarımıza bağlarız ve Arduino IDE'yi açarız. Dosya -> Örnekler'e gidip ArduinoISP'yi tıklatıp Arduino'ya yüklüyoruz. Yüklenenler Arduino'nun bağlantısını keser.

Adım 4: Kabloların Bağlanması

 
Sonra çalışan Arduino'dan gelen klonlara aşağıdaki gibi kabloları bağlarız.Pim 10 sıfırlamaya gider. Pim 11, 11'e gider,pim 12, 12'ye, pin 13 pin 13'e, 5v, 5v'a. Çalışan Arduino'daki sıfırlama ve toprak arasına 10 uF kapasitör bağlayın.

Adım 5: Bootloader Burn

 
Sonra çalışan Arduino'yu bir usb ile bilgisayara bağlarız. Araçlar -> Board'a gidin ve çalışmayan çin klonu seçin. Sonra tekrar Araçlar -> Programcı'ya gidip ISP olarak Arduino'yu seçiyoruz. Tekrar Araçlar'a gidin ve "Burn Bootloader" ı seçin. Araçlar -> Programcı'ya geri dönün ve ArduinoISP'ye geri dönün. Klonunuz şimdi çalışmalıdır.
 
 

Arduino Klon Çip CH340 Kurulumu (Nano)

 

Önemli fiyat farkı nedeniyle, birçok kullanıcı orijinal Arduino geliştirme kartlarının Çin klonlarını kullanıyor. Çoğu durumda işlevsellik orijinaline benzer veya hatta aynı olsa da, bazı farklılıklar olabilir. Ne yazık ki, çoğu zaman neredeyse hiçbir şema, veri sayfası veya detay açıklaması yoktur. Bu, Arduino Nano R3 kartının Çin klonları için de geçerlidir. Nano CH340 R3 board, orijinal Arduino web sitesinde açıklanan, genunine Arduino Nano kurulumuna benzer. Anakart, 32-TQFP paketindeki aynı Mini-B USB konektörü, aynı yan konektörleri ve 6 pimli SPI konektörü ile Atmel ATmega328P mikro denetleyicisini kullanıyor. Ayrıca 4 LED vardır - Güç LED'i, dijital çıkış pimi D13'e bağlı LED ve RxD ve TxD iletişim hatlarının durumunu gösteren iki LED. +5V Vcc güç kaynağı sağlamak için, kart biraz daha yüksek akım (800 mA ve 500 mA orijinal UA78M05) ve daha düşük çıkış voltajı ile LM1117-5.0 SOT-223 lineer stabilizatör 5.0 V (orijinal UA78M05 ile karşılaştırıldığında) ve daha düşük çıkış voltajı kullanır (tip. UA78M05 için 1.2 V'a karşı 2.0 V). USB iletişimini kolaylaştırmak ve 3.3 V çıkış sağlamak için kart, SOP-16 paketinde (orijinal Nano R3 kartında kullanılan FT232RL yerine) birkaç Çinli şirket tarafından üretilen USB iletişim devresi CH340 kullanır. CH340 IC, zaten defalarca ele alınan ve açıklanan sürücü yazılımının yüklenmesini gerektirir, bu yüzden bu bilgileri tekrarlamayacağım. Yüklü sürücü ile Arduino (IDE) ile iletişim aktif olur. VIN güç kaynağı (6-12 V) ve USB güç kaynağı arasında geçiş yapmak için, kartta düşük ileri voltajlı bir Schottky diyot bulunur. Aldığım kartların çoğu Vishay Semi SD101CWS diyotunu kullanıyor gibi görünüyor (20 mA'da Vf 0.6 - 0.8 V, S4 SMD işaretleme kodu).  

Orijinal Arduino Nano R3 Kartındaki Farklar

  • Hem ATmega328P hem de CH340 için kart, dahili yük kapasitörlerine sahip 3 pimli SMD seramik rezonatörler kullanır, bu nedenle kullanılmadığı için salınım devresi için harici kapasitörlere gerek yoktur (CH340 rezonatörün yanında sağlanan lehim pedleri olmasına rağmen).
  • Rx ve Tx LED'leri doğrudan PD0 ve PD1 ATmega328P çıkışlarına bağlanır. Orijinal Nano R3 kartında FT232RL çipinde Rx ve Tx LED'lerinin ek çıkışlarla çalıştırıldığını unutmayın.
  • Nano_ch340_3v3CH340 yongası, 25 mA'ya kadar güç sağlayabilen 3,3 V LDO voltaj regülatörü içerir. Orijinal CH340 veri sayfasında referans yoktur.
  • Yüksüz, 3V3 pin voltajı 3.28 V dur. 25 mA'ya kadar yük ile voltaj 3.18-3.22 V'a düştü (farklı kartlarda); ancak 30 mA yükte voltaj 40 mA'da 3,10 V'a ve daha da 2,85 V'a düşmüştür.
  
 

Kurulum

Önce orijinal Arduino Nano kartını takalım. Her şey yolunda gidiyor. Bilgisayar usb bağlantı noktasına bağlı olduğunu algılar ve sürücüleri otomatik olarak yükler. Çin klonuna bağlanırsak, PC'nin tanımadığını görürüz. 

 ÖNEMLİ:
  1. PC'NİZİN USB BAĞLANTISINA BAĞLANAN ARDUINO NANO KLONU'NUN GÜÇ LED'inin AÇIK OLDUĞUNU KONTROL EDİN.
  2. BAZI ÇİN KLONLARI FARKLIDIR. BU KLONDA, PC'İNİZE USB İLE TAKILMIŞ TANIMLANMAYAN FTDI CHIP'İ YOKTUR.
  3. DOĞRU KABLO KULLANDIĞINIZI KONTROL EDİN - MINI USB VERİ KABLOSU OLMALIDIR.

   

Test Edin 

  1. USB kablosuyla PC'ye takın.
  2. Açıldığından emin olun - PWR LED'i KAPALI ise PWR LED'i AÇIK OLMALIDIR.
  3. Yanıp sönen kodu PC'nizdeki Arduino IDE yazılımını kullanarak yüklemeyi deneyin. ( Dosya-> Örnekler-> 01. Basics-> Blink )
  4. Büyük olasılıkla hata alırsınız. Bunun kodun doğru / yanlış olmasıyla bir ilgisi yoktur. Bu sadece PC'nizin ve kartınızın doğru iletişim kurmadığı anlamına gelir.
  5. Klonunuz örnek kod yüklemesi ile çalıştıysa olmuştur.
  6. Hata mesajı alırsanız, nasıl düzeltileceği ile ilgili aşağıdaki bilgilere bakın.
  1. İlk durum: Bu çip için üreticinin sürücülerini indirmeniz ve bilgisayarınıza kurmanız gerekir. İşte bağlantı. Aşağıdaki sürücü kurulum paketinin açıklamasına bakın: Microsoft dijital imza kimlik doğrulaması yoluyla 32/64 bit Windows 10 / 8.1 / 8/7 / VISTA / XP, SERVER 2016/2012/2008/2003, 2000 / ME / 98'i destekleyen CH340 / CH341 USB'den seri WINDOWS sürücü kurulum paketine, USB'yi 3 telli ve 9 telli seri bağlantı noktasına destekleyin. Uygulanabilir Çipler: CH340G, CH340C, CH340B, CH340E, CH340T, CH340R, CH341A, CH341T, CH341H. Çin klonunuzu tekrar takmayı deneyin. Anakart Arduino IDE programında görünür ve kullanıma hazır olmalıdır. Blink kodunu test etmek için panoya yüklüyoruz ve çalışıyor ( Dosya-> Örnekler-> 01. Basics-> Blink ) 2. İkinci Durum: Sürücü paketini PC'nize yükledikten sonra Çin klon çalışmayabilir. Bunun nedeni , Atmel 328 mikrodenetleyici de Önyükleme Yükleyicisi olmamasıdır. Bu sorunu çözmek için çalışan bir Arduino kartına (Arduino Uno veya Arduino Nano olabilir) ve düzeltmek istediğimiz Arduino Nano'nun çalışan  klonuna ihtiyacımız var.  

Arduino Uno da kurulu çalışan bir ISS Programcı yapmak

    1. Çalışan Arduino kartını PC'nize bağlayın ve Arduino IDE programını açın.
    2. Araçlar-> Bağlantı Noktası-> Seri bağlantı noktaları listesine gidin ve doğru seri bağlantı noktasının seçildiğinden emin olun. 
    3. Araçlar -> Yönetim Kurulu -> Arduino / Genuino Uno'ya gidin (bu durumda Arduino Uno, bu zaten çalışan ve çin klonu düzeltmek için kullanılan Arduino kartıdır)

Dosya -> Örnekler-> 11.ArduinoISP'ye tıklayın (ISP kodunun yazılı olduğu yeni bir çizim ekranı açılacaktır). Doğrula ve Yükle (Arduino Uno kartınız yanıp sönmeye başlayacak, bu da yükleme yapıldığı anlamına geliyor, yükleme bitene kadar bekleyin). 

  1. ArduinoISP, aşağıdaki arduino pinlerini kullanarak Arduino'yu bir AVRISP'ye dönüştürür: Pin 10, hedef mikrodenetleyiciyi sıfırlamak için kullanılır. Varsayılan olarak, donanım SPI pinleri MISO, MOSI ve SCK pinleri hedefle iletişim kurmak için kullanılır. Tüm Arduino'larda bu pinler ICSP / SPI başlığında bulunabilir. Bazı Arduino'larda (Uno, ...), MOSI, MISO ve SCK pinleri sırasıyla dijital pin 11, 12 ve 13 ile aynı pinlerdir. Kablolamayı daha pratik bulursanız, USE_OLD_STYLE_WIRING tanımlayın. Bu, bir Uno kullanmadığınız zamanlarda bile çalışacaktır. Bir Uno'da buna gerek yoktur. Alternatif olarak, yazılım ('BitBanged') SPI'sını yapılandırarak ve PIN_MOSI, PIN_MISO ve PIN_SCK için uygun tanımlara sahip diğer dijital pinleri kullanabilirsiniz.
 
 ÖNEMLİ: Programcı olarak 5V toleranslı olmayan bir Arduino (Due, Zero, ...) kullanırken, programlayıcının pinlerinden hiçbirini 5V'ye maruz bırakmadığınızdan emin olun. Bunu yapmanın basit bir yolu, tüm sistemi (programcı ve hedef) 3V3'te çalıştırmaktır. Aşağıdaki pimlere bir LED (dirençli) yerleştirin.Kalp atışı - programlayıcının çalıştığını gösterir; 8: Hata - Bir şeyler ters giderse yanar (kırmızı led kullanabilirsiniz); 7: Programlama - Slave ile iletişimde demektir. 

Yükleme tamamlandığında,  çalışan Arduino Uno kartını bilgisayarınızdan çıkarın. ,Arduino Uno kartını ve Çin klonunu bootloader olmadan birbirine bağlayalım ve tekrar birkaç komut çalıştıralım. 

Kablolama

Çalışan Arduino kartından gelen kabloları aşağıdaki gibi Çin klonuna bağlarız. 

 

 

Bootloader Burn

    1. 2. adımda tüm kabloları sağlam ve hareketsiz tutun, çalışan Arduino Uno kartını USB ile PC'ye geri bağlayın.
    2. Araçlar -> Bağlantı Noktası -> Seri bağlantı noktaları listesine gidin ve doğru seri bağlantı noktasının seçildiğinden emin olun.

Araçlar -> Yönetim Kurulu->  Arduino Nano'ya gidin  (çalışmayan Çin klon kartını seçin).

Araçlar -> İşlemci -> ATmega328'e gidin (bizde Atmel Mega 328 işlemciye sahip çalışmayan Arduino Nano (Çin klonunu seçiyoruz)

ISS olarak Araçlar -> Programcı -> Arduino'ya gidin.

Hiçbir adımı atlamayın. Hataları önlemek için bir kod yüklemeden önce her zaman doğru seri bağlantı noktasının ve doğru kartın seçildiğinden emin olun.   

Etiketler: Arduino Orjinal ve Klon Farkı - CH340 Bootloader
Kasım 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası
sayfamızdan erişebilirsiniz.