1000 TL Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo ve Türkiye'nin Her Yerine 59,90₺

Creality Ender 3 Pro Kurulum ve Kalibrasyon Ayarları | Robocombo

Creality Ender 3 Pro, Ender 3 Pro

Creality Ender 3 Pro 3D Yazıcı Kurulum ve Kalibrasyon Ayarları

Merhaba bugünkü özel misafirimiz Creality Ender 3 Pro 3D Yazıcı kurulum ve kalibrasyon ayarları makalemiz ile karşınızdayız. Hiç lafı uzatmadan bu uzuuun makaleye bir an önce başlayalım.

Creality Ender 3 Pro Kurulum görselleri(demonte olduğu için) daha önce hiç yazıcı kurmamış ve 3 boyutlu yazıcı kurmayı bilmeyenler için yeterli gelmeyebilir. O sebeple alttaki videoyu izleyerek tam kurulum aşamalarını rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Creality 3d printer yarı demonte olarak gelmektedir. Bu da tam demonte 3d yazıcılara kıyasla (en ufak bir vidasına kadar monte etmeniz gerekir) çok daha avantajlı ve kolaydır. Aslına bakarsanız bir çok önemli parçanın blok halde kurulu olarak gelmesi, ciddi kalibre hatalarının önüne de geçmektedir. Bizim gibi çok çeşitli ve adetli 3d yazıcı kurulum ve tamir tecrübeniz var ise ne demek istediğimizi ve bir çok parçanın yarı kurulu vaziyette gelmesinin ne kadar büyük bir rahatlık olduğunu gayet iyi anlayacaksınız :) Ayrıca Creality Ender 3 Pro 3D Yazıcı hemen en ucuz fiyata sizi bekliyor. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak göz atabilir, satın alabilirsiniz. Hemde 1 Yıl Türkiye Garantisi ile... Creality Ender 3 Pro Satın Al 
 

 

Ucuz fiyat, ticari olmayan 3d yazıcılar içerisinde creality ender 3 pro, aşağıda belirtilen "+" avantajları ile ön plana çıkmaktadır:
  • Uygun fiyat
  • Geniş kullanıcı topluluğuna sahip, popüler
  • Yükseltilebilir (hem donanım hem de yazılım olarak Upgrade edilebilir)
  • Büyük boy baskı yatağı (200mm veya daha büyük)
  • Octoprint ile uyumlu
  • Kolay kullanım ekranı
  • Kolay montaj
  • Türkiye ve Dünya da çok satıcı tarafından satışa sunularak rekabetçi piyasa ve kaliteli SSH(Satış Sonrası Hizmet).
Robocombo'da 3D yazıcılar arasında uygun fiyatı ile Creality Ender 3 Pro göze çarpmaktadır. Yeni başlayanlar için kendilerini geliştirdikçe hem demode olmayacak, hem de upgrade yapımına müsait olması ile geliştirilebilen bir yazıcıdır. Görseller de ender 3 yazıcı kullanılmış fakat pro versiyonu ile pek bir montaj farkı yok denecek kadar az. O sebeple işinizi görecektir. Yukarıda ki videoya da göz atmanız yararınıza olacaktır. Hadi başlayalım:

 

Adım 1: Creality Ender 3 Pro Kutu Açılımı

Creality kutusunu açma ve içindekileri görme zamanı. 

Kutudan çıkan ilk şey, montaj talimatlarının yazılı olduğu kağıttır. Baskı kalitesi gayet iyi yapılmış ve bu talimatları kullanarak yazıcıyı toplayabiliriz. Mutlaka kurulum da yardımcı olabilecek bir YouTube videosunu göz ardı etmeyin. Her parça numaralandırılmış. Bu numaraları yazımız da referans olarak kullanacağız.

 

Adım 2: Creality Ender 3 Pro Parçaları

 

Önce hangi parçanın kutudan çıkarılacağından emin değilsiniz, 3d yazıcı kontrol paneliyle başlayın.

LCD panel elektrostatik paket içerisinde gelmektedir. Montaj da panel aşamasına gelene kadar isterseniz paketin de kalsın ki panelin başına bi kaza bela gelmesin :) 

Kutu İçeriği:

Önce kutunun ilk katından çıkanları sıralayalım:
  1. Kontrol Ekranı
  2. Destek Rayları
  3. Ana Gövde (Kutudan çıkarırken dikkat edin ve hiçbir yere takılmadığından emin olun.)
  4. Extruder ve Nozzle Bloğu
  5. Güç kaynağı (Ender 3 24v güç kaynağı kullanmaktadır. Daha ucuz diğer modeller genellikle 12v'luk bir güç kaynağı içerir. 24v, ısınan parçalar da daha iyi ısıtma sağlamaktadır.)

Kutu İçeriği 2:

İkinci katmandaki öğeler şunları içerir:
  1. Güç Kablosu
  2. Filament Makarası Tutucu
  3. Servo Motor
  4. Dikey Saplama
  5. Dikey Raylar
  6. Z Ekseni Limit Anahtarı
  7. Yedek Baskı Kafası ve Boru Tip Malzemeleri
  8. PLA Filament Numunesi - (Küçük bir numune sizi endişelendirmesin en ucuz fiyatlarla anında PLA Filamentlere ROBOCOMBO'dan ulaşabilirsiniz.)
  9. USB adaptörlü 8Gb MicroSD kart (SDCARD çeşitli kaynaklar, kullanıcı kılavuzları, video ve örnek STL dosyaları içerir. İlk yapacağız şey içerikleri yedeklemek olsun.)
  10. Makara Kılavuzu (Sonraki öğeler bir paket içerisine dahil edilmiştir.)
  11. Snip (Yan keski)
  12. Kablo Cırtı
  13. Nozzle Temizleme Aracı
  14. M5T Somunlar
  15. Makara Tutucu Plastik Somun
  16. Alyan
  17. Küçük Tornavida
  18. 3 Ad. M4x20 vida
  19. 6 Ad. M4x16 rondela ve somunlu vidalar
  20. 6 Ad. M5x45 pullu vida
  21. 2 Ad. Somunlu M4x14P vida
  22. 5 Ad. M5x8 vida
  23. 2 Ad. M4x18P vida
  24. Sabit rondelalı M5x25 vidalar
  25. Kayış
 

Adım 3: Creality Ender 3 Pro Program

Ender 3 için, önerilen ücretsiz 3D dilimleme yazılımı olan Cura yazılımını kullanabilirsiniz. 

 

Adım 4: Montaj

 

 

Dikey destekleri doğru şekilde takın.  

 

Adım 5: Kontrol Paneli ve Güç Kaynağı Montajı

 

 

Dediğimiz gibi, mutlaka pdf kurulum dosyası ve videolara bakarak yapın.   

Adım 6: Sınır Anahtarını (Limit Switch) Monte Edin

 

Bu aşama biraz zor olabilir. Sabitlemeden önce somunları kanal üzerinde mükemmel bir şekilde hizalamanız gerekir. Kanal üzerine sınır anahtarını mükemmel bir şekilde yerleştirmek için bir bölüm mevcut. {Edit: somunlar siz sıkarken kendilerini oturtacaktır. Tam hizalama kaygısına girmenize gerek yok. Kendi yuvasına oturuyor.}  

Adım 7: Dikey Step Motor Montajı

Çok basit gibi görünüyor. Vidaları sıkmak için yatağı hareket ettirmek zorunda kalabilirsiniz. Dikey vida çubuğunu talimatlarda gösterildiği gibi monte edin. Çubuğu sıkın. Bazı parçaların hizalanması aşamasını atlamayın.  

Adım 8: Yatay Step Motor Montajı

 

Bu adım hiç 3d yazıcı tecrübesine sahip olmayanlar için ürkütücü olabilir. Dikkat etmezseniz, limit anahtarına zarar verebilme olasılığınız mevcut. 

Adım 9: Yatay Kayış Montajı

Kayışı takmak kolaydır, ancak büyük ihtimalle gevşek olacaktır. Montaj tamamen bittiğinde yeteri kadar gerginliğe ayarlamalısınız. Yoksa yazıcınız doğru baskıları üretemez. 2. bölümde kalibrasyon ayarlarına değineceğiz. Alt tarafta yazının devamını bulabilirsiniz.  
Adım 10: Baskı Düzeneği Montajı (Nozzle, Extruder, Isı Bloğu vs.)

Bu aşama yeteri kadar karmaşık görünüyor. Kurulum talimatlarının, baskı kafasını üç silindirli montajdan önce takmanız gerektiğini belirtmesi çok önemli bir nokta. Talimatları takibi bırakmayın

 

 

Adım 11: Yatay Çubuk Montajı

 

Yatay baskı kafası çubuğunu dengelemek için dikey desteklere takma zamanı geldi. Dikey vida kapağını çıkarın. Dikey çubuğun altındaki vidayı çok sıkmayın. Talimatlar da "gevşek bırakmamanız belirtilmiş". Hiç sıkmazsanız, dikey vida düzgün şekilde dönmez ve çubuk kolayca yukarı ve aşağı hareket edemez ve step motorunuzu zorlayabilir. 

 

Adım 12: Üst Yatay Çubuk Desteği Montajı

 

Bu aşamada yazıcımız artık elle tutulur bir görüntü sergiliyor. 
Adım 13: Filament Makarası Montajı

 

 

Adım 14: Elektrik Bağlantıları
Artık sona doğru yaklaşıyoruz. Zamandan kazanabilmek için her elektrik konnektörünün olması gerektiği yerde olduğundan emin olun. Dediğimiz gibi kurulum videoları çok işinize yarayacak, mutlaka izleyerek kurulum yapın. Filament tüpü montajı iyi açıklanmamış gibi gözüküyor. İşte kullanacağımız adımlar:
  • Tüp konektörlerinden birini torbadan çıkarın (talimatlarda yok)
  • Bağlayın ve ardından aşağıdaki resimde gösterildiği gibi mavi ayırıcıyı gri konektör tutucu arasına yerleştirin (Mavi ayırıcı bağlantıyı sıkılaştırır.)
  • Tüp konnektörünü, diş açmayı engellemeyecek şekilde, verilen açık uçlu anahtarı kullanarak besleme mekanizmasına hafifçe sıkın.

 

Son yapılacak şey paneli bağlamak. Kabloları toparlamadan önce nasıl çalıştığına bakmamız gerek. Ayrıca, kabloları doğru şekilde toparlamak için bazı yardımcı parçaları çıkarmamız gerektiğini farkediyoruz. Yazının devamında bulabilirsiniz. Birçok vida ve somun arttığını görebilirsiniz. Ancak endişelenmenize gerek yok. Yedek olarak pakete dahil edilmiş.

Adım 15: İlk Çalıştırma

Yazıcıyı prize takın ve on/off düğmesini açın

Fanlar ve ekran çalıştı. Şimdiye kadar başarılı bir şekilde ilerlediniz. Şimdi motorları test etmek için. Auto home seçeneği deneyelim .

 

 

Montaj tamamlandı. Artık kalibrasyon ayarlarına geçebiliriz.

 

 
Creality Ender 3 Pro Kalibrasyon Ayarları ve Baskı Önerileri
Ender 3 Pro kısmen monte edilmiş olarak gelir(yarı demonte). Baskı yatağı ve Y ekseni (ileri geri) kontrolü içeren yazıcının tabanı ve kabloların çoğu fabrikadan çıkmadan önce monte edilmiştir. Yazıcıyı bir araya getirmek için, kalan parçaları 20'den daha az cıvata kullanarak tabana bağlamanız ve daha sonra motorlara birkaç kablo takmanız gerekir. Yazıcıyla birlikte gelen talimatlar da sadece resimler var. İlk defa yazıcı montajı yapan arkadaşlar biraz zorlanabilir ama vazgeçmeyin.
 

1- Isı Tablası ve Baskı Kafası Kalibrasyonu

 
Yazıcı monte edildikten sonra, bir sonraki önemli adım, yatağın yazdırma kafasına göre düz olduğundan emin olmaktır. Yatağın her köşesinde birer tane bulunduğu köşeyi yukarı ve aşağı hareket ettiren 4 vida vardır. Vidayı sola çevirmek yatağı nozzle'a doğru yükseltir, sağa çevirmek alçaltır. Yatak ile nozzle arasına bir a4 kağıt yerleştirin. Küçük bir sürtünme tam istediğimiz ayardır. Zaten deneme çıktıları alarak doğru noktayı bulacağız. Nozzle ile yatak arası fazla açıksa, uçdan çıkan erimiş filament tabana değmeden havaya yazılacaktır, bu da hiç olmaması gereken bir durumdur. Birbirine çok yakınsa, tabana yazılan filamentler, bir sonraki nozzle geçişinde kamyon çarpmış gibi dağılacaktır. Ayarı iyi tutturun. Her köşenin ayarının tutup tutmadığını aşağıdaki bağlantıdan indirdiğiniz stl dosyası ile çıktı alarak görebilirsiniz.
https://www.thingiverse.com/thing:2987803   Veya v2 test G Kodu sd karta kopyalayarak yapabilirsiniz.
 
"G CODE'u SD karta yapıştırın. Baskı esnasında yazıcı her köşede duracak, böylece dengeleme düğmelerini ayarlayabileceksiniz. Her köşeyi test ettikten sonra yazıcı üzerindeki düğmeye basın ve 2. kez test edin. Her köşede iki kez durduktan ve kalibrasyonun doğru olduğundan emin olduktan sonra yatağın etrafına birkaç etek yazılmış olacak (etekleri yazdırırken gerektiği gibi yüksekliği ayarlamaya devam edebilirsiniz)."Yatağınızın değişip değişmediğini kontrol edebilmeniz için test desenini seviyelendirmeden yazdırın"
 
3D baskı ile ilgili youtube'da binlerce video mevcut. Her bir aşamayı ve yazıcıda değişiklik yapmanın yazdırma sonuçlarınızı nasıl etkileyeceğini tam ve detaylı bir şekilde aşağıdaki video dan inceleyebilirsiniz.

2- Test Baskısı

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:2975429 Bu test şunları içerir: Çıkıntı Testi - Baskının üstünde 10 ile 80 derece arasındaki açılar da rakamlar mevcuttur. Kolun arka tarafının resmine yakından bakarsanız, 60 dereceden sonra baskı da dalgalanma olduğunu göreceksiniz. Dalgalnmayı önlemek için destekli bir şekilde yazdırmalısınız. Köprüleme Testi - Bunlar, iki çıkıntı testi arasındaki baskının merkezinde bulunan çeşitli uzunluk köprüleridir (4mm-22mm). Bu, ekstrüzyon sıcaklığınızın doğru bir şekilde ayarlanmasını sağlar, böylece katmanların sarkması veya delaminasyonu olmadan köprüleyebilirsiniz. Yatak Baskı Testi - Baskının düz bir şekilde çıkması için kullanılır. Keskin Köşe Testi - Bunlar piramit şeklindeki uç kısımlardır. Temiz köşeler ve daralan parçalar yapma yeteneğini test eder. Tolerans Testi - Çıkıntı testinin arkasındaki bölümdür. İnce çizgiler ve oluklar oluşturma yeteneğini test eder. Ölçek Testi (Çap Testi) - Baskının arka merkezindeki dairelerdir. Dairelerin ölçeğinin doğruluğunu test eder (her dairenin dış ve iç çapları listelenir).
Tüm PLA Filament Çeşitleri En Ucuz Fiyatlarla Sizi Bekliyor.
 

3- Isı Kulesi

https://www.thingiverse.com/thing:2223651 Farklı sıcaklıklarda baskının kalitesini test eder. Her 5 mm'de bir ekstrüzyon sıcaklığı 240 dereceden başlayıp 190 dereceye kadar 5 santigrat derece azaltılır. Bu adımdaki ikinci fotoğrafta kullanılan filament PETG dir. Başarısız bir ısı bloğu baskısının tek sebebi filament hammaddesi olma olasılığı çok yüksektir. Bu test için PLA vazgeçilmez.
 

4- Nozzle Geri Çekme Testi

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:2563909 Bu test başka bir aşamalı değişim testidir. Yapışmayı önlemek için nozzle'ın geri çekilmesini test edecektir. Test 0 mm'lik bir geri çekme ile başlar ve her 5 mm'de nozzle geri çekilmesini 2 mm arttırır. Gördüğünüz gibi, testin 0mm ve 2mm seviyelerinde çok fazla ipliği vardı, ancak ayar 4mm geri çekme olarak değiştirildikten sonra iplikler kayboldu, bu yüzden geri çekme ayarını varsayılan olarak 8 mm'den 4 mm'ye değiştirmemiz sonucuna ulaşıyoruz.
 

5- Hız Testi

 
 
  https://www.thingiverse.com/thing:3071464 Giderek artan hız test baskısıdır. Bu kez, baskı kafasının katman kalitesinde herhangi bir bozulma olup olmadığını görmek için hareket hızını artırıyorsunuz. Baskı 50mm / s'de başlar ve her 5 mm'de 10 mm / s'lik artışlarla ilerler. Böylece son baskı 30mm yüksekliğinde ve son 100mm / s'de yazdırılır. Baskılarınızı daha hızlı tamamlamak için yazıcıyı ne kadar hızlandırabileceğinizi test etmiş olursunuz.  

6- Baskıya Hazırız

 
Baskı deneyiminizi daha iyi hale getirmek için birkaç aksesuar basmanın zamanı geldi.
 

7- Filament Yönlendirici

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:2917932 İki parçalı bir baskıdır. Yazıcının alüminyum üst çubuğunun ucuna tam olarak oturacak şekilde tasarlanmıştır. Filament yönlendiricinin amacı, özellikle baskı sırasında yazıcının başında olmadığınız çıktılarınızın istek dışı hareketlere maruz kalmasını engellemektir. Baskı sırasında filamentin katlanması ve devrilmesi baskıyı iptal edecek hatta yangın çıkarmaya kadar sıkıntı doğurabilecek bir problemdir. İşte tam olarak filament yönlendirici bu nokta da devreye giriyor. Filamenti yazıcı gövdesinin ucundan dışarıya doğru geniş bir açı ile uzatmak için tatlı bir viraj oluşturur. Bu da filamentin bükülmesini ve muhtemelen kırılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
 

8- Z Ekseni Vidası Koruyucu

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:2929770 Filamentin z ekseni hareket vidasına temas etmesini önleyen koruyucu bir parçadır. Filamentin üzerine yağ gelmesini de engeller.
 

9- Krank Kolu

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:3421795 Z ekseni adım(step)leri ayarı için döndürülmesi gerekmektedir. Yükseltmek için dişli çubuğu saat yönünde döndürün.  

10- Spatula Tutucu

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:3393782 Hemen hemen her baskı bitiminde gerekli olan spatula tutucudur. Tutucuya ihtiyacınız var mı bilemiyoruz ama işinize yarayacağını düşündüğümüz için ekledik.  

11- Kablo Tutucu

 
https://www.thingiverse.com/thing:3378694 "Bu klipsler şerit kablo ve güç kaynağı kablolarını Ender 3 çerçevesine bağlamak içindir. Amaç, kabloları klipslerin arkasına, kablolara erişime izin verecek şekilde takmaktır." Bir kablo klipsi tabanın önünde şerit kabloyu tutma görevi üstlenirken, diğer klips kırmızı ve siyah güç kablolarını tabanın arkasında tutar. Yazıcınız bu klipsler olamdan da gayet verimli çalışacaktır. Klipslerin amacı kabloların daha toparlı olmasını sağlamak.
 

12- Kablo Zinciri

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:2920060 Bu zincir, hem yatak kabloları hem de portal kabloları için montaj braketlerine sahiptir. Ender 3 pro, yatak kabloları bir örgü kablo kovanına sahip olduğundan, zinciri sadece portal kabloları için kullanabilirsiniz.
 

13- Extruder Düğmesi

 
 
https://www.thingiverse.com/thing:3141160 Ekstruder düğmesi, filament besleyici ünite ile yazdırma kafası arasında elle ileri ve geri hareket ettirmenizi sağlar.  
 
 
Etiketler: Creality Ender 3 Pro, Ender 3 Pro
Eylül 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası
sayfamızdan erişebilirsiniz.