1000 TL Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo ve Türkiye'nin Her Yerine 59,90₺

Drone Nedir? Drone Çeşitleri ve Terminolojisi Nedir? | Robocombo

Drone Nedir? Drone Çeşitleri ve Terminolojisi Nedir? | Robocombo
Drone Nedir? Drone yani İHA'lar nasıl yapılır ve kendi drone'nızı mı yapmak istiyorsunuz? Bu yazı, Drone'ların ortaya çıkmakta olan alanlarını anlamanıza yardımcı olacak ve kendi rafsız parçaları kullanarak kendi İHA'nızı oluşturma süreci boyunca size rehberlik edecektir. Burada kullanılan terminoloji ve tanımların amacı, bir sözlük tanımı yerine okuyucunun her terim hakkında bir anlayış sunmaktır. Birçok kelimenin çok anlamı olabilir, ancak tanım İHA / Drone bağlamında kullanılır.  

Drone Terminolojisi

İHA Çeşitleri

ARF " Neredeyse Uçmaya Hazır ": Uçmak için gerekli neredeyse tüm parçaları birleştiren bir İHA. Denetleyici ve alıcı gibi bileşenler dahil edilmez.
BNF " Bağla ve Uç "; İHA tamamen monte edilmiş olarak gelir ve bir alıcı içerir. Uyumlu bir verici seçmeniz ve alıcıya "bağlamanız" yeterlidir.
DIY Kendin Yap ", ki şimdi yaygın olarak "özel" anlamını taşır. Bu, normal olarak, çeşitli tedarikçilerin parçalarını kullanmayı ve parçaları oluşturmayı veya değiştirmeyi içerir.
Drone Bu İHA ile eşanlamlıdır. "Drone" terimi askeri kullanım için daha yaygın olarak görülürken "İHA", hobi kullanımı için daha yaygın olarak görülüyor
Heksakopter Altı motor / pervane olan bir İHA.
Multirotor "Multirotor" sadece birden çok rotorlu bir uçak anlamına gelir
Octocopter Sekiz adet motor / pervaneye sahip bir İHA.
Quadcopter Dört motor / pervane ve dört destek koluna sahip bir İHA. Konfigürasyonlar normalde "+" (İHA'nın önü kollardan birine bakar) veya "X" (uçağın önü iki kol arasında yüzler).
RTF " Uçmaya Hazır ": Gerekli tüm parçaları bir araya getiren İHA. Sadece pili şarj edin ve uçun!
Boyut (mm) "Boyut" genellikle milimetre cinsinden (örn. 450 mm) sağlanır ve İHA'daki iki motor arasındaki en büyük nokta-uzaklık mesafesini temsil eder. Boyut ayrıca Drone'un "sınıfı" nı ( mikro, mini vb.) Belirleyebilir
Örümcek Bir "Spyder" tipi İHA (normalde dörtlü veya altılı), destek kollarının üstten bakıldığında bot haxes'de simetrik olmadığı bir yerdedir.
Trikopter Üç motor / pervane ve genellikle üç destek koluna sahip bir İHA
İHA " İnsansız Hava Aracı " (her çeşit)
V-Tail Dört kola sahip olan ve arka iki ucu "V" çizgisi oluşturmak için açılı olan bir İHA,
X4 / X8  X4 ve X8 dört destek kollu İHA yapılandırmalarıdır; X4 konfigürasyonlarının her kolun ucunda bir motoru bulunurken, X8'in kol başına iki motoru vardır (bir tanesi yukarı bakacak, diğeri aşağı bakacak şekilde)
Y3 / Y6 Y3 ve Y6, üç destek koluna sahip İHA yapılandırmalarıdır; Y3 konfigürasyonlarının her bir kolun ucunda bir motoru bulunurken, Y6'nın kol başına iki motoru vardır (bir tanesi yukarı bakacak, diğeri aşağı bakacak şekilde)

 

 


Drone Mekanik Parçaları

CG " Ağırlık merkezi "; Uçaklarda, her iki tarafa da eşit ağırlık verildiği nokta budur.
Kelepçe Bir "tüp kelepçesi", başka bir aygıta (motor bagajı veya Drone gövdesi gibi) bağlamak için normalde yuvarlak bir tüp üzerinde kullanılan bir cihazdır.
Konektörler Kabloları sökmek ve sökmek için kabloların uçlarında konektörler kullanılır. Piller için ortak konektörler Deans & XT60, uçuş kumandası ve sensörler için konektörler ise 0,1 "aralıklı
Nemlendiriciler Bunlar Drone boyunca iletilen titreşimi en aza indirmek için kullanılan kalıplanmış kauçuk parçalardır
Çerçeve Çerçeve, uçağın "iskeleti" ne benzemekte ve parçaları bir arada tutmaktadır. Basit çerçeveler, daha sonra merkezi bir gövdeye bağlanan alüminyuma veya diğer hafif ekstrüzyonlara ("kol") bağlı motorlara sahiptir.
G10 Bu, Drone'un çerçevesini oluşturmak için karbon elyaf yerine yaygın olarak kullanılan, çok katı ve hafif olduğundan, ancak önemli ölçüde daha ucuz
İniş takımı Çok turlu iniş takımı normalde, bir uçakta bulabileceğiniz gibi tekerlekleri yoktur - bu, yerdeyken hareket etmesini önlemek ve toplam ağırlığı azaltmaktır.
LED " Işık Yayan Diyot ". Bunlar Drone'u öncelikle gece veya düşük aydınlatma koşullarında görünür hale getirmek için kullanılır.
Muhafız Muhafızları "Pervane muhafızları", pervanenin diğer nesnelerle temasını önlemek için bir pervanenin çevresini saran bir malzemedir. Bunlar bir emniyet unsuru ve Drone hasarını en aza indirmenin bir yolu olarak uygulanmaktadır.
Geri çek "Geri çekilebilir" normal olarak iki pozisyona sahip iniş takımına atıfta bulunur: biri iniş ve kalkış, diğeri de uçuş esnasında daha az yer kaplıyor veya görünürlüğü artırıyor.
Kabuk Bu, elemanlara direnci arttırmak ve bazen aerodinamiği geliştirmek için kullanılan estetik / fonks

 

Drone Tahrik

BEC " Battery Eliminator Circuit ": ESC'ye dahil olan ve ona ihtiyaç duyan herhangi bir elektronik cihaza düzenlenmiş 5V DC güç sağlayabilen bir voltaj regülatörü.
Bıçaklar Pervane bıçakları, kaldırma üreten aerodinamik yüzeydir. Bir pervane normal olarak sabitlenebilen veya katlanabilen iki ila dört bıçağa sahiptir.
CW / CCW CW, Saat yönünde dönüşü ve CCW, Saat yönünün tersine dönüşünü belirtir . Çok rotorlu bir uçaktaysa, normal olarak karşı dönen pervanelerin çiftlerini kullanırsınız.
ESC " Elektronik Hız Denetleyicisi ", aküye, motora ve uçuş kontrol cihazına bağlanan ve motorun dönme hızını kontrol eden cihazdır.
LiPo " Lityum Polimer ", hafif (depolama kapasitesine karşı) ve yüksek akım deşarj oranları nedeniyle, dronlarda ve İHA'larda kullanılan en yaygın pildir. Piyasada bulunan diğer tipte Lityum-bazlı piller de vardır (LiFe, LiMn, LiOn vs)
Motor Pervaneleri döndürmek için kullanılan motordur. küçük insansız hava araçları içinde, bir  fırçalanmış motorlu çoğunlukla büyük İHA'ların için ise, bir "kullanılır fırçasız " Motor çok daha yaygın olduğunu
PCB Bir " Baskılı Devre Kartı ", düz fiberglas parçası olup birçok bileşeni lehimlenmiştir. Pek çok elektronik ürünün bir PCB si var.
Güç Dağıtımı Bir Drone'da kullanılan pek çok farklı cihazı çalıştırmak için, pilin bölünmesi gerekir; burada Güç Dağıtımının (devre kartı veya kablo) devreye girer. Pilin tek pozitif ve negatif terminallerini alır ve diğer cihazların (aynı voltajda çalışan) güç alabileceği birçok farklı terminal / bağlantı noktası sağlar.
Pervane Pervaneler itme kuvveti sağlar ve helikopter yerine uçaklarda kullanılanlara benzer .
Prop Adaptörü Pervaneyi motora bağlamak için kullanılan bir cihaz.
Saver Tasarrufu Motorunuzun üzerine monte edilen ve pervane adaptörünün yerine geçen bir tür göbeği. Kaza durumunda, pervaneyi kurtarma girişiminde pervanenin bir kısmı kaybolur.
Servo Servo, doğru sinyali sağladığı belirli bir açısal konuma hareket edebilen bir tür aktüatör türüdür
Itme "İtki", belirli bir motorun ve pervanenin (belirli bir voltajda) sağlayabileceği kuvvettir. Genellikle kilogram (Kg) veya pound (Lbs) cinsinden ölçülür

 

Drone Kontrol Ekipmanları

Taban / zemin / Kontrol İstasyonu Elde taşınan verici yerine (veya ek olarak) bir Drone kontrol etmek için kullanılan gerekli bileşenleri barındıracak / entegre etmek için bir istasyon (normalde bir durumda tripoda monte edilmiş veya bir tripoda monte edilmiş) kullanılır. Bu, verici, anten (e), video alıcısı, monitör, pil, bilgisayar ve diğer cihazları içerebilir.
Bağlama "Bağlama" terimi, elle kullanılan bir vericinin bir alıcıyla iletişim kurabilmesi için yapılandırılmasını ifade eder; Bir verici bir alıcı ile birlikte gelirse, fabrikada yapılmış olmalıdır.
Kanal Bir vericideki kanal sayısı, gönderebileceği ayrı sinyaller sayısıyla ilgilidir
Uçuş Kontrolörü "Uçuş Kontrolörü", Drone'un "beyin" ı olarak düşünülmüş ve tüm veri işlemeyi, hesaplamaları ve sinyalleri işlemektedir. Uçuş kontrolörünün çekirdeği genellikle programlanabilir bir "mikro denetleyici" dir. Uçak kontrol cihazı, bir ivmeölçer, jiroskop, barometre, pusula, GPS vb. De dahil olmak üzere birden fazla sensöre sahip olabilir . Uçuş denetleyicisi uçakları tek başına kontrol edebiliyorsa (örneğin, belirli GPS koordinatlarına gitmek için). "Otopilot" olarak kabul edilir.
Kablo Demeti Bu genellikle alıcıyı uçuş kumandasına (ve bazen de diğer cihazlara) bağlayan teller olan "Kablo Demeti" ne değinmektedir.
HF / UHF / VHF " Yüksek Frekans "; " Çok Yüksek Frekans " ve " Ultra Yüksek Frekans " radyo dalgaları . Birimler Hz'dir (Hertz)
Alıcı Kablosuz olarak alınan bilgileri işleyen şey budur
Eskiz / Kod Drone'un uçuş kontrol cihazına yüklenen programdır ("düşünce sürecine" benzemektedir)
Verici / Radyo "Verici", alıcıya kablosuz olarak kontrol sinyali (sinyalleri) üreten şeydir

Drone Sensörleri / Oryantasyon

Hız ölçer Bir ivmeölçer, bir ila üç eksende doğrusal ivmeyi ölçer. Birimler normalde 'g' veya yerçekimindedir. Bir ivmeölçer, drone'un zemine göre yönelimini sağlayabilir
Anten Antenler aslında Drone'a sinyal gönderir veya gönderir (sinyal kendisi bir verici ünitesi tarafından üretilmiştir). Farklı türlerde gelirler ve yönlü (tek yönde en güçlü) ve çok yönlü
Barometre / Basınç  / Altimetre İHA'nın yüksekliği hakkında geribildirim vermek için bir Barometre kullanılır. Basıncı ölçer ve basınç yükseklik ile değiştiğinden, uçağınız yüksekliğini "bilebilir".
Pusula Manyetik bir pusula pusulanızın yönünü (kuzey / güney / doğu / batı) sağlayabilir
Uçuş Kaydedici Bir uçuş kaydedici Drone'daki sensör değerlerini kaydeder. Bu özellik bazen uçuş kumandasına entegre edilebilir.
Küresel Konumlama Sistemi " Küresel Konumlandırma Sistemi ": Gezegende yörüngedeki uydular, GPS anteni tarafından toplanan ve coğrafi koordinatları sağlamak için GPS alıcısı tarafından işlenmek üzere gönderilen sinyalleri gönderir
Jiroskop Bir jiroskop, bir eksenden birinde açısal ivmeyi ölçer. Birimler normalde ikinci kareler derece cinsindendir.
IMU " Atalet Ölçüm Birimi ", bir akremometre ve bir jiroskop
Magenetometre Düşük maliyetli robotlarda bazen pusula yönünü sağlamak için bir manyetometre kullanılır
Pitch/Eğim Eğim, burnun zemine göre kuyruk açısıdır, başka bir deyişle uçağın eksenden kanattan kanata dönüşüdür
Pitot Tüpü Hava hızını ölçen bir cihaz
Roll/Yuvarlama Roll/Yuvarlama, uçakların eksende burnundan kuyruğuna dönüşüdür.
Yaw/Rota Yaw/Rota, bir uçağın, burun / kuyruk ve kanat uçları arasında oluşan düzleme dik (90 derece) bir eksen etrafında dönmesi demektir

 

 
FPV " First Person View ": Drone, bir kamera ile monte edildi ve operatör, bir monitörde veya sanal gerçeklik gözlüklerinde görüntülenen bir canlı video kaynağına sahip.
Gimbal Kamera taşıyan ve normalde servo motor veya fırçasız bir DC motor kullanılarak çalıştırılan cihazlar. Uçuş sırasında bir kamerayı dengeleyebilen bir parmak izi.
GoPro GoPro serisi hareketli kameralar, video alımı ve / veya aktarımı için yaygın olarak kullanılır
LCD " Sıvı Kristal Ekran ", alıcı tarafından alınan görüntüyü görüntülemek için kullanılan bir ekran / monitör türüdür
OSD " On Screen Display ", uçaktan gönderilen (yükseklik, GPS konumu vb. Içerebilir) monitör / ekran üzerinde metin sağlar.
VR " Sanal Gerçeklik" gözlükleri veya gözlükler, operatöre daha "kapsamlı" bir deneyim kazandırır
Drone Video Ekipmanları


Gerçekten Özel Bir İHA / Drone İstiyor musunuz?

Drone seçimi, alan hakkında ne kadar çok şey öğrenmek istediğinize bağlıdır. Özel bir Drone oluşturmak tehlikeli olduğu kadar oldukça karışabilir. Hızlıca "havaya uçmayı" tercih ederseniz, artan karmaşıklık derecesinde aşağıdakileri önermek isteriz:

Oyuncak

Çok-rotorlu oyuncaklar giderek popüler hale geliyor. Çoğu küçüktür ve AR Drone Parrot gibi bazıları daha büyük olsa da avuç içine sığabilir. Oyuncak çoklu rotor Drone'ların uçması zorunlu değildir, ancak çökmelere karşı daha dayanıklıdır. Oyuncaklar daha küçük olma eğilimindedir ve çerçeveyi estetik kabuğa entegre eder.

RTF

"Uçmaya Hazır" kiti, eksiksiz bir Drone için gereken tüm parçaları içerir. Parçaları, Drone'un kendisi (çoğunlukla önceden monte edilmiş ve önceden kablolu), el vericisi, bir pil ve şarj cihazı içerir. Zanaat kalibre edildi ve nispeten kolaylıkla uçabilmeliydi. Bununla birlikte, bunlar yıkılmaz değildir ve kaza, sistemi onarmaya çalışmak yerine yeni bir uçak almaya değer olduğu noktaya kadar sisteme zarar verebilir.

ARF

"Hemen hemen uçmaya" hazırlama kiti, çerçevenin, motorların ve "çekirdek" parçaların çoğunun dahil edildiği ve tamamen monte edildiği (ya da nakliye için çoğunlukla yardımcı olması için birkaç parçanın birleştirilmesi gereken) bir kittir. Normalde bir ARF kiti, bir verici / alıcı ve belki de piller ve şarj cihazı eklemeyi gerektirir. Diğer ARF kitleri uçuş kontrolörünün kendisini kapsamaz. Gerekli ek parçalar nedeniyle biraz kalibrasyon yapmanız gerekebilir. BNF kiti önermiyoruz, çünkü tüm vericiler ve alıcılar birbirleriyle uyumlu değildir.

Drone / İHA Kiti

Bir kit, normalde bir Drone oluşturmak için gerekli olan önemli ürünlerin çoğunu içerir, ancak verici / alıcı, pil ve şarj cihazı veya uçuş denetleyicisi dahil olmayabilir. Farklı kitlerin paket içeriği farklıdır, dolayısıyla tam olarak neyin içerildiğini ve hangi ek öğelerin gerekli olacağını görmek önemlidir. Kitin içeriği birbiriyle uyumlu olmalıdır.

Özel

Özel bir kurulum, çeşitli farklı üreticilerin farklı ürün çeşitlerini bir araya getirip birlikte çalışmalarını sağlamaktır. Bu yaklaşım Drone yapmak için hangi bileşenlerin gerekli olduğunu ve bu makale dizisinin odağı olduğunu anlamanızı gerektirir.
Etiketler: Drone Nedir | Drone Çeşitleri ve Terminolojisi
Ekim 17, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Uyarısı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası
sayfamızdan erişebilirsiniz.